Menü Bezárás

Hogyan tovább oktatás? 2. rész

Az Élet Akadémia cikksorozatának második részében a nyitottság kerül előtérbe, ami a tolerancia mellett, szintén nagyon fontos a digitális térben való oktatáshoz.

Nyitottság a gyerekek felől

Lehetnek más megoldások, mint ahogy eddig az iskolában tanulták. De a végeredmény ugyanaz lesz. A szülő nem pedagógus, egy ember, aki már jóesetben tanulta, amit a gyerekei most tanulnak. Próbál emlékezni, újra utána olvasni majd átadni a gyereknek, ha szükséges. Fontos a gyerekek nyitottsága, hogy a kütyüiket el kezdjék használni nemcsak játékokra és chat-elésre, hanem információszerzésre. Egyben meg kell tanulniuk, hogyan kell az internetet valójában használni. Mi, ami hihető, mi az, amit érdemes több forrásból csekkolni.

Nyitottság a Tanár részéről

Probáljon ki rendszereket, nézze meg az ő tantárgyának mi a legjobb. Sokan ódzkodnak a video chat-es oktatástól, de érdemes legalább egy héten 1x ilyen órát tartani addig is, amíg nem alakul ki egy profibb rendszer, mert a kapcsolat a diákokkal fontos. Nyitottság az esetleges kritikákra, segítségre, hiszen közös a cél. Kérdezzék meg a diákokat legyen-e valami máshogy, van-e ötletük, mi az, ami még segíthet, ami élvezetessé teszi a tanulást ilyen módon is. Mi az, amit szeretnek és mi az, ami nagyon nehézkes a jelenlegi helyzetben.

Hosszú évek óta téma a digitális oktatás, tréningek, tanfolyamok, de igazából érdemi szinten nem történt semmi. Ugyan felszereltek pl. iskolákat digitális táblákkal, amit aztán 1-2 Tanáron kívül senki nem használ, sok esetben ugyanúgy a 20 éves jegyzeteit veszi elő sok Tanár. Az okostelefon, tablet ellenség holott megfelelő informatikai biztonsággal nyugodtan használhatóak lennének, s óriási könnyebbség lehet a Tanárnak is. Szoktak arra hivatkozni, hogy elidősödött a Tanári kar és ezért sem elvárható, hogy digitálisan erősek legyenek. De miért is nem? Hiszem, hogy ez nem életkorfüggő, hanem nyitottság, érdeklődés, fejlődni akarás kérdése.

Nagymamák, nagypapák is használnak okostelefont, számítógépet, hogy a gyerekükkel, unokájukkal tudjanak beszélni. A digitális világ megismerhető, tanulható.

Összegezve a digitális oktatáshoz nélkülözhetetlen a nyitottság, hisz a frontális oktatáshoz képest ez egy teljesen más közeg, ami eltérő tanítási és tanulási módszereket kíván mind a két oldalról. Ezek az újítások kiszélesíthetik az oktatás világát, színesebb, változatosabb eszközöket felkínálva.