Menü Bezárás

Bevezetés

A stressz az életünk elengedhetetlen része, azonban komoly gondokat tud okozni, ha folyamatosan fennáll, vagy olyan mértékű, hogy akadályoz a feladatainkban. A stresszkezelés modul gyakorlati megoldásokat nyújt azoknak, akik úgy érzik nem tudnak a felhalmozott feszültséggel megküzdeni, rosszul teljesítenek a megmérettetéseken, nehezen koncentrálnak. A modul során gyakorlatokat végzünk, melyek segítenek csökkenteni a feszültséget, növelik a koncentrációt és az ellazulást, hogy kiegyensúlyozottabbak lehessünk a mindennapokban.

Feszültségkezelő Tréning

A modul során számos stresszkezelő technikát átbeszélünk és gyakorlatban is kipróbálunk, hogy mindeki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet (pl.: sport, légzéstechnikák, érzékszerveken keresztül ható feszültségcsökkentés, relaxáció, mindfulness). Átbeszéljük, mi is az a stressz, hogy miért van rá szükség a mindennapokban és mikor válhat már károssá, megnézzük kinek mit jelent a stressz.

Az általános tünetek felismerése segíthet a társas helyzetekben, az egyéni tünetek felismerése és kezelése pedig önmagunkon segít. A hatékony stresszkezelés által könnyebben tudunk szembenézni a mindennapi nehézségekkel, ezáltal növelhető a koncentráció, a teljesítmény és javulnak a társas kapcsolatok is.

Tematika

  • Stressz fogalmának körbejárása.
  • Mit jelent számodra a stressz?
  • Milyen módokon küzdesz meg a stresszel? Milyen további lehetőségeid vannak?
  • Feszültségcsökkentő technikák kipróbálása (légzésgyakorlatok, mindfulness, progresszív relaxáció)

A feszültségkezelő tréning kb. 2-3 alkalmas.

Autogén Tréning

Az autogén tréning a feszültség és szorongás enyhítésére, annak testi és lelki tüneteire, és az idegrendszeri szabályozásra irányul. Segít csökkenteni az általános szorongást, ingerültséget és kimerültséget. Felhasználható arra, hogy változtassunk a fájdalomra adott reakciónkon, növeljük a fizikai tűrőképességünket és a stressztűrést, enyhítsük az alvászavarokat. Mindemellett fokozódik a teljesítmény és az önismeretünk is kiszélesedik.

Az autogén tréning működésének élettani háttere, hogy nem csak az agyból kap a szervezetünk információt és utasítást, hanem szívünk, tüdőnk, izmaink működési állapotát is érzékeljük, és ezek visszahatnak az agyi központokra, az észlelt érzelmekre. Ha izmainkat ellazítjuk – és ezt képesek vagyunk akaratunkkal befolyásolni, – olyan üzenetet kap az agy, hogy most nyugalmi időszak van, és akkor elfogadja, hogy takarékra lehet állítani a szervezetet. Csökken a vérnyomás, lassul a légzés és a pulzus, illetve az érzelmi állapot is az oldottság felé kezd elmozdulni.

Az autogén tréning elsajátításához kb. 12-14 alkalomra van szükség. Az otthoni gyakorlások pedig nélkülözhetetlenek a módszer elsajátítása, automatikussá válása szempontjából.

A módszer egyéni és csoportos (4-8 fő) formában is elsajátítható.

Célok

  • Felismerni és hatékonyan kezelni a stresszes helyzeteket, amely eredményesebb teljesítményhez vezet.
  • Segítség az ellazulásban, figyelem koncentrálásában.
  • Magabiztosan uralni a feszült helyzeteket, optimális stressz-szintet fenntartani.
  • Új megküzdési technikákat elsajátítása.
  • Kissé lelassítani és tudatosabban jelen lenni a mindennapokban.