Ne vaktában lőj kapura!

A sikertelen és a sikeres ember között egyetlen különbség van, mondja Henry Ford, és ez nem más, mint az életirányítás képessége. Mindkettőjüknek jönnek az életébe jó és rossz események egyaránt, csakhogy amíg a sikeres ember higgadtan leül, és megfontolja, merrefelé térítheti el életét az adott dolog, addig a másik csak sodródik az eseményekkel. A sikeres embernek pontos elképzelései vannak a céljairól, míg a sikertelen csak homályosan vágyik valamire: jobb munkára, de fogalma sincs, milyenre, gyönyörű házra, de még abban is bizonytalan, hogy hol és milyen típusút, harmonikus kapcsolatokra, de csak valami halvány kép rémlik fel előtte arról, kikkel és milyen is legyen az. Olykor a vaktában lőtt labdából is gól lesz, és ez bizony megtéveszt bennünket. Azt gondoljuk, megy így is, napról napra az életünk, majd csak lesz valami – de ne felejtsük: véletlenül lőhetünk gólokat ugyan, de bajnokok biztosan nem leszünk…  pedig lehetnénk!

Amikor elérhetővé válnak az álmok

Ám ahhoz, hogy valóban „életbajnokok” legyünk, tudatos edzés, felkészülés és tervezés szükséges. A sikerek legfőbb hátráltatója a halogatás és a feladatok hibás rangsorolása. Egy egyszerű módszerrel mindezt kiküszöbölheted, és meglepődve fogod tapasztalni, hogy dolgaid egyre-másra jobb irányba fordulnak, hogy álmaid kezdenek egyre inkább elérhetővé válni, és életed több területén is bekopogtat a várva várt vendég: a siker. És ehhez csupán három dolog kell: egy füzet, egy toll és napi pár percnyi tervezés… Próbáld ki, és győződj meg hatékonyságáról a saját szemeddel!

A tudatos élettervezés módszere

1. Területek: 

Vedd sorra az életed területeit (pl. iskola, munka, barátok, hivatalos ügyek stb.), és a füzetbe mindegyiknek nyiss 4-5 oldalt!

2. Feladatok:  

Írd fel a velük kapcsolatos jelenlegi feladataidat egyenként! (Pl. munkahelyi telefonok, baráti e-mailekre válaszok, osztálykirándulás megszervezése, letenni a jogosítványt stb.)

3. Álomfeladatok:

Majd húzz egy vonalat, és írd fel azokat a feladataidat, amelyek az adott területtel kapcsolatos álmaid felé vinnének! (Pl. új állás keresése: napi egy önéletrajz elküldése; helyrehozni egy barátságot: vacsorameghívás; többet foglalkozni a barátokkal stb.)

4. Rangsor:

Most a vonal feletti, tehát aktuális feladataidat rangsorold sürgősség szerint!

5. Lista:

Készíts napi tervet minden nap! Reggel szánj rá tíz percet, vedd elő a füzetedet, és írj napi feladatlistát! Ha mondjuk 15 sürgős feladatod van, ossz be minden napra 5-5-öt – így a napi terved 5 sürgős feladatból fog állni, és ehhez vegyél még hozzá 2-őt az „álomfeladatokból”! Így tehát pl. egy napi lista így néz ki:

– elmenni iskolába
– leadni a beadandó feladatot
– elintézni a bankkártya-cserét
– megcsinálni a leckét
– elküldeni egy önéletrajzot
– egy óra játék lefekvés előtt

6. Teherbírás-teszt: 

Teszteld magad! Pipáld ki az elvégzett feladatokat, és ha azt látod, hogy napról napra csak a lista fele van kipipálva – egyszerűen felezd meg a feladatokat! A cél nem az, hogy napokon belül mindennek a végére járj, hanem hogy hosszú távon mindig elintézd az ügyeidet és tegyél az álmaidért! Ha folyton „lemaradsz”, előbb-utóbb elmegy a kedved a listaírásról, és a „mindent vagy semmit” jegyében feladod az egészet. Lesznek olyan feladataid, amelyek napi rendszerességűek, mind az aktuálisak közül (pl. bevásárlás), mind az álom-megvalósításokra irányulók közül (pl. bulizás a barátokkal). Ezekhez már csak annyit tegyél hozzá, amennyit még el tudsz végezni, ha kettő, hát kettő – de ne feledd, ez a kettő, ez: lépés! Mindegy, hogy milyen ritmusban, csak lépdelj az álmaid felé!

7. Bónuszfeladat: 

Minden napra tervezz egy bónuszfeladatot is, ami a saját magaddal való törődésről szól! Ez ne olyan legyen, ami jót tesz ugyan neked, de erőfeszítésbe kerül (pl. edzés a fogyásért), hanem olyan, ami kifejezetten a kényeztetésedet szolgálja (pl. relaxáló fürdő, kikapcsoló zenehallgatás stb)! Ez is befektetés azért, hogy nagyobb erővel, hatékonysággal vágj bele feladataidba – és hidd el, megtérülő befektetés!

Couple reading map

Ki mint vet, úgy arat

A napi lista készítése csupán 5-10 percet vesz igénybe, amit bőven behozol azzal, hogy tervezetten, gördülékenyen zajlik majd a feladatok megoldása. Ráadásul nagyon hamar szokássá válik, rutinná, csak az első két-három héten kell erre tudatosan odafigyelned, aztán kialakul az egész rendszer, és már automatikusan kapod elő reggelente a füzetet. Tervezd meg az életed – és arasd le a gyümölcseit!

Forrás: Nővagyok