Meglepő kérdésben szólalt meg a brit kormány. Arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy felesleges bio gyümölcsökre és zöldségekre költeni, hiszen felmérések igazolják, hogy nem annyival egészségesebbek és táplálóbbak, mint amennyivel többet költünk rájuk. Ennek kapcsán kérdeztük meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét, vajon mi a hazai álláspont ezzel kapcsolatban?


Abban mindenki egyetért, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk egészségünk megőrzése érdekében. Azonban azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy vajon ragaszkodni kell-e a bio, mindenféle vegyszertől mentesen érlelt, friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, vagy választhatunk akár konzerv, vagy mirelit kiszerelést is? 

A brit kormány egyik tisztségviselője azonban nemrég úgy nyilatkozott, hogy teljesen felesleges bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, ugyanis nem egészségesebbek annyival, mint amennyivel drágábbak. Egyenesen pénzpazarlásnak nevezik a biozöldségek és gyümölcsök megvásárlását, mert a konzerv vagy fagyasztott változat hasonlóképpen egészséges.

A táplálkozáskutató szakemberek álláspontja szerint sem feltétlenül kell bio élelmiszerekre költenünk. Egy egészséges szervezetnek teljesen megfelelő a helyi idénygyümölcsök és zöldségek fogyasztása – mondta el a Pénzcentrumnak Györki Niké, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa. Fontos, hogy valóban helyi árut vegyünk, mert más országból behozott termékek esetében minőségi romlást okozhatnak azok a vegyszerek, amikkel az időigényes szállítás miatt kezelik őket. 

Vegetables in wicker basket isolated on white
Az ár-érték arányt tekintve azonban nem éri meg bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hiszen a hazai idénytermények minőségi szempontból vetekszenek a bioval. Viszont aki megteheti, fogyassza őket nyugodt szívvel. A daganatos megbetegedések kezelésében kifejezetten fontos a teljesen vegyszermentes táplálkozás, így abban az esetben ajánlott a bio étrend követése.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy gyakran csőbe húzhatnak a bionak tűnő termékekkel. Az efféle natúr, vagy reform termékek csomagolásukat és árukat tekintve kísértetiesen emlékeztetnek a biora. Csakhogy ezeket nem a kötelezően vegyszermentes eljárással termesztik, és a felsorolt feliratokat sem találjuk meg rajtuk.

Györki Niké szerint igaz, hogy télen nehezebb ezekhez a helyi zöldségekhez és gyümölcsökhöz hozzájutni, mégis jobbat teszünk a szervezetünknek, ha az idénykínálathoz alkalmazkodunk. Ugyanis a mirelit termékek esetében vitaminveszteséget jelent a fagyasztás, illetve a zöldség és gyümölcs konzerveknél a sóval vagy cukorral való tartósítás jelenthet problémát.

Forrás: Pénzcentrum

Hozzászólok