Az oktatás kiemelt terület, ahol óriási lehetőség előtt állnak a résztvevők, legyen Tanár, diák, szülő. A digitális oktatás egyszerre lehet játék és mélyreható tanulás, amelyben a hagyományosan vett számonkérést és a puskázást el lehet felejteni. Sok szakember úgy véli és egyetértek, annak nincs értelme, hogy a frontális oktatást vigyék át a digitális térbe. Amire szükség van: tolerancia, nyitottság, rugalmasság, módszertani sokszínűség.

Egyéb ötletek a jövőre nézve:
Általános Iskola – alsó osztály – be kell járni, de legyen rá lehetőség, hogyha a szülő vállalja otthon tarthassa a gyerekét havonta 1-2 napot és így tanuljanak. Tekintettel, hogy itt még a felügyelet fontos, hiszen kis gyerekekről beszélünk, nekik biztosítani kell az iskolába járást 100 % mértékben.

Felső osztály – több lehetne az iskolai és otthontanulás megosztása, őket főleg 7. és 8. osztályban bátrabban otthon lehet hagyni egyedül. Gyerekfüggő is ki mit szeret. Társaságban  vagy éppen inkább egyedül gyorsabban, hatékonyabban tanuló gyerekről van szó. Ez azért fontos, mert az ilyen gyerekeknek sokkal több idejük lenne sportolni és vagy éppen a hobbijukkal foglalkozni. De a lehetőség, hogyha akar bemehessen meg kell hagyni. A járvány miatt, most sok országban az iskola úgy indul újra, hogy a hét első napjaiban az iskola egyik fele, a másik felében a másik fele megy be. Lehet ezt nem is kellene eltörölni. Ezzel kisebb épületekre lenne szükség négyzetméterben, ami költségekben nagy megtakarítást eredményezhetne, s a megmaradt pénzt felújításra, modern technikai eszközökre fordíthatnák az iskolák.

Középiskola – mint az egyetemen legyenek kötelező órák, de különben mindenki beoszthatja mikor, mit tanul. És lehet nem kellene kijelölni saját történelem vagy földrajz Tanárt. Legyenek elérhetőek előadások minden témában különböző Tanárok által és a diákok kiválaszthatnák, kinek az előadása, stílusa tetszik nekik a legjobban és azt hallgatnák. Igen ez egy versenyhelyzetet hozna létre a Tanárok között, de egyben folyamatosan ösztönözve lennének, hogy ők maguk is fejlődjenek, legyenek jobbak évről évre és ne ugyanazt a jegyzetet tanítsák 20 éven át.

 

A fentiek persze akkor tudnak megvalósulni, ha már nagyon sok digitálisan is elérhető tananyag, módszer rendelkezésre áll. De lehet nem is vagyunk annyira távol ettől. Amikor a járvány elindult és ömlöttek az ötletek a felületekre, rendszerekre vonatkozóan őszintén megmondom, számomra pozitívan, de nagyon meglepő volt, hogy ennyi minden már eddig is elérhető volt. De hol voltak eddig ezek? Mindegy is. Ne visszafelé nézzünk, hanem előre.

Nem vagyok Tanár, egy sima „fejvadász” vagyok lassan 20 éve egy 12 éves gyerekkel, s mindig is érdekelt a Tanítás, az oktatás, mindig is gondolkoztam, hogyan lehetne máshogy. Ez a mostani helyzet nagyon inspirál, hogy szülessen valami olyan, ami előrevisz, amiben a saját gyerekemet és sok-sok gyereket mosolyogva látok iskolába menni.

Sokan mondják, hogy most az egész emberiség vizsgázik. Van, akiből a legrosszabbat és van, akiből a legjobbat hozza ki. Szeretnék hinni az utóbbiban, hogy a jobbik oldalunk fog győzni: előkerül a fiókból a szolidaritás, a türelem, a segítőkészség és a mindennapok részévé válik.

Drukkolok nagyon Tanárnak, Diáknak és nekünk Szülőknek is.

 

Deák Andrea