Már többször is írtunk arról, hogy a munkahelyünk hogyan nyír ki minket fizikailag és lelkileg is. Nagyon sok mellekhatást persze egyszerűen ki lehet küszöbölni, például sokat jelent az is, hogyan rendezed be az irodának azt a kis szegletét, ami a tiéd. A Huffington Post egy inforgrafikával mutatja be a legfőbb pontokat, amiket egy kicsit kiegészítettünk.

1. Érdemes a falat zöldre festeni, ez a szín ugyanis fokozza a kreativitást. A lakberendezők persze nem emiatt, hanem nyugtató hatása miatt alkalmazzák. Hasonlóan működik a kék szín is, ami állítólag emellett segíti a gondolkodást és a koncentrációt. Ha leküzdhetetlen fáradtsággal küzdesz, akkor persze a sárga és a narancssárga is jó választás lehet.

2. A monitornak, illetve a laptop képernyőjének szemmagasságban kell lennie. Az optimális nézési távolság körülbelül 45- 50 centiméter. A monitort természetesen érdemes mindig tisztán tartani, a szemed is jobban bírja majd a munkát, ha nem egy koszos, maszatos felületet kell bámulnia.

3. A kéznek, csuklónak és az alkarnak egy vonalban kell lennie párhuzamosan a padlóval. A lábaidat is helyezd a padlóra vagy egy lábtámaszra. Ha lehet válassz olyan íróasztalt, ami mellett állni lehet vagy olyan széket, ami csökkenti az ülőmunka káros hatásait.  Az optimális ülőfelület legyen elég széles és mély, helyzetét tekintve vízszintes, de legjobb, ha előredönthető, így segítve az aktív kiegyenesedést, valamint aktivizálva a megfelelő testtartáshoz szükséges izmokat. Fontos, hogy az ülőfelületen ne legyen bemélyedés. A szék elülső pereme legyen lekerekítve, hogy ne nyomja, vágja a combot. A háttámla magassága állítható legyen és alkalmazkodjon a fiziológiás gerincgörbületekhez – tanácsoltuk korábban.

4. Pakolj az asztalra pár képet szeretteidről. Miért? Ezzel is csökkenthető a stressz és a kedves fotók segítenek elüldözni a negatív gondolatokat. Néhány élőnövényt is érdemes bevinni az irodába, ezek ugyanis szintén növelik a hatékonyságot.

5. Jó hír, hogy nem kell, hogy az asztalán mindig rend uralkodjon, egyes tanulmányok szerint ugyanis tényleg létezik alkotói káosz, vagyis a kisebb kupleráj is segít abban, hogy kreatív legyen. Ahogy mi is írtuk korábban, Kathleen Vohs, a Minnesotai Egyetem marketing professzora és kollégái számos kísérlettel bizonyították, hogy az embereknek kreatívabb, egyedibb, különlegesebb ötletei támadnak rendetlen, mint nett környezetben.

6. A zenehallgatás hangulatjavító hatását mindenki ismeri, és jó, ha valami segít kiszűrni a zavaró hanghatásokat, de ha komolyan kell koncentrálni egy feladatra, akkor jobb ha leteszed a fülhallgatót.

7. Ha teheted, költözz egy ablak mellé, minél több fény ér minket napközben, annál könnyebben megy majd az alvás, és nem bóbiskol el munka közben.

desk

Hozzászólok