„A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. Ez az egyik legfontosabb titok, amit meg kell tanulnod.” (Osho)

Milyen kézenfekvő, mégis sokszor mennyire elsikkad a hétköznapok során! Hacsak nem gyakorolja az ember tudatosan és rendszeresen,nehéz folyamatosan hálásnak lenni azokért az emberekért és dolgokért, melyeket szeretünk az életben, vagy akár csak a létezésünk tényéért.

Miért jó a hála?

Ha a puszta tényeket, azaz kutatási eredményeket nézzük, azok is abszolút a hála mellett kardoskodnak. Ugyanis a hálás emberek (vagyis akik rendszeresen gyakorolják a hála érzését) boldogabbak, elégedettebbek az életükkel. Miért is?

  • Mert a hálás emberek egészségesebbek: alacsonyabb a vérnyomásuk, jobban bírják a fájdalmat, erősebb az immunrendszerük, több energiát fordítanak testmozgásra, továbbá többet alszanak.
  • Aki hálás, több örömöt és vidámságot talál, sokkal inkább tudatában van napi szinten az élet szépségeinek, így optimistább a hozzáállása is.
  • Ha hálát érzünk, embertársainkkal is sokkal barátságosabbak, kedvesebbek, nyitottabbak vagyunkSegítőkészebbek, nagylelkűbbek, megbocsátóbbak vagyunk másokkal.
  • A hála segít, hogy a jelen szépségeit észrevegyük és értékeljük. Ezáltal sokkal több pozitív érzés keletkezik bennünk a mindennapok folyamán, ami újabb és újabb pozitív élményekhez vezet. Mennyi minden van, amihez az ember teljesen hozzászokott (pl. a civilizáció nyújtotta előnyök és kényelem). Ha egy pillanatra megállunk, és a magától értetődő dolgokat is értékeljük, akkor sokkal elégedettebbé válunk a jelenünkkel kapcsolatban.
  • A hála segít kizárni a negatív gondolatokat (irigység, megbánás, düh). Ez teljesen logikus, hiszen elég nehéz egyszerre hálásnak és irigynek lenni. A kettő valahol kioltja egymást. Ha örülünk annak, amink van, akkor nem azzal foglalkozunk, mi az, ami másnak van, nekünk pedig nincs.
  • A hálás emberek jobban tűrik a stresszt is, mivel az élet negatív eseményeit kevésbé sötéten látják, hiszen tudatában vannak annak, mi az a sok pozitívum, amit viszont kaptak az élettől.

Mi a hála?

Egyrészt, amikor felismerjük a jó dolgokat a világ(unk)ban. Ez persze nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk az élet árnyoldalait. De mikor megvizsgáljuk az életünket nagy egészében, akkor hálát adunk bizonyos dolgokért.

Gratitude
Másrészt, amikor azonosítjuk, hogy a jó dolgok honnan is származnak. Ilyenkorrájövünk, hogy kiknek lehetünk hálásak az életünkben a jó dolgokért (család, barátok, tanárok…). Hiszen a legtöbb jó, ha belegondolunk, nem belőlünk indul ki, hanem rajtunk kívülálló forrásból fakad. Ilyen például a természet, mely számtalan szépséget tartogat számunkra.

Természetesen a vallásos ember más megvilágításban látja ezt a kérdést, hiszen a „jó” legfőbb forrása számára Isten. Ebből a szempontból könnyebb a hívő embereknek az életet folyamaatos hálával élni, hiszen maga az imádság (vagy legalábbis egy része) a háláról szól.

De ne gondold, hogy ha valaki nem vallásos, az nem gyakorolhatja a hálát rendszeresen. A meditáció például kiváló alkalom arra, hogy az ember számba vegye azokat a dolgokat, melyekért köszönetet mondhat.

A koncepcióval elméletben mindenki egyetért, viszont a gyakorlati megvalósítással már sokszor akadnak gondok. Egyszerűen nem a napi rutin része az, hogy köszönetet mondjunk mindazért a jóért, mely történik velünk. Ha viszont van egy jól bevált gyakorlat, akkor máris tettünk még egy lépést a boldogság felé vezető úton.

Forrás: Napiboldogság

Hozzászólok