Élet Akadémia – az első nap

A gimnázium óta nehezen kelek 7 órakor. Főleg hétvégén. Így indultam el otthonról, hogy megérkezzem az akadémiára.

Meglepetésemre már a megadott kezdési időpont előtt 20 perccel maradéktalanul ott volt mindenki. Halkan szólt a zene, és kellemes beszélgetésbe elegyedtünk. Személy szerint azt hittem zömmel ismerősök ülnek egymás mellett. Mint később kiderült tévedtem.

Andi, a program megálmodója, egy kisebb bevezetőt tartott, amivel azonnal megalapozta a pozitív hangulatot. Mosolya és könnyed humora az én morcos reggeli hangulatomat is azonnal érdeklődésre váltotta. Megbeszéltük a fontos dolgokat, a napok témáit és előadóit, majd sok sikert kívánt mindnyájunknak, akik sikeresen itt vagyunk. (Sikeresen, mert egy pályázatot kell írni, majd akit kiválasztanak, azt értesítik és jöhet a képzésre.)

Andi bevezetése után Timi következett, aki az önismeretről tartott kurzust. Nagyon kedvesen és nem kevésbé határozottan vezette be az aznap elhangzó dolgokat.

“Az önismeret kemény meló! Ha valaki más gondolatai fognak meg, és azt adjuk tovább, az nem önismeret. Ha egy közösségi oldalon Pál Feri atya mond valamit és tetszik, az elindíthat valamit, de feldolgoznod, és azáltal fejlődnöd még NEKED kell. Ehhez viszont ki kell tudni törni a komfortzónából, még úgy is, hogy vállalni kell esetleges szerzett sebeket.”

Miután – koncepció szerint – a biztonságot adó padokat félretoltuk, jöhetett a bemutatkozás. Figyeltem az arcokat. Azt hiszem kicsit mind izgatottak voltunk, de kitűnt, hogy egytől egyig mindenki boldog volt, hogy ott lehetett. Sokan mondták, hogy örültek a sikeres pályázatnak, és őszinte izgalommal tekintenek az elkövetkezendő napra. A bemutatkozás képek segítségével történt, így könnyebb volt, mert a kép kifejezte a pillanatnyi érzelmeinket.

Elmenybeszamolo-1c

Csapatépítő játékkal indítottunk, majd megkezdődött a”valódi” munka. Egy teszt következett, ahol megismerhettük (jelenlegi) önmagunkat, és ahogy látjuk a világot. Sokszor és sokféleképpen csináltam már ilyen tesztet. Akár kurzus alakalmával is az egyetemen.. Ezt a tesztet ismertem, és tudtam, hogy unatkozni fogok innentől. Ismét tévedtem, itt más volt. A teszt kitöltése után meg is tanultuk, hogy mi mit jelent benne. Megnéztük, hogy ha valaki az érzelmek felől, a társ a beszélgetésben pedig a tanult, vagy tapasztalt tudása felől közelít meg egy kérdést, akkor könnyen lehet, hogy tökéletesen elbeszélnek egymás mellett egy vitás helyzetben, bár ugyanarról a dologról folytatnak eszmecserét. Ez komoly veszélyforrás, és veszekedések okozója lehet, ha erre tudatosan nem figyelünk. Ki lehet találni, de én, aki azt hittem unatkozni fogok, mert tudok mindent, bizony én kérdeztem a legtöbbet. Még egyszer köszönöm a válaszokat! Rengeteget jegyzeteltem.

A nap folyamán sokat tanultunk, sokat játszottunk és egyre inkább megismertük egymást és talán saját magunkat is. Bár, ahogy az a bevezetésben is elhangzott, az még a mi feladatunk lesz, ami “kemény meló”, és nagy bátorság kell hozzá.

Az Élet Akadémia az első nap alapján, egy jól szervezett, valóban hasznos képzés, profi előadókkal, akik tényleg szeretik amit csinálnak és tudják, hogy velünk faladatuk van. Amit itt tanulunk meg, úgy érzem mindnyájunknak hasznára válik. Szóval én várom, hogy elteljen a két hét, és jöjjön a kommunikáció, a második nap…

Nagy Nándor

Élet Akadémia – a második nap (Kommunikációs tréning)

„Átélés és ítélkezés között körülbelül olyan különbség van, mint lélegzés és harapás között.”1
Mindannyiunknak vannak korlátaink, bizonyos nehézségeink a kommunikáció során, vagy egy adott szituációban. Az első lépés a megoldáshoz vezető rögös úton a probléma felismerése.
És most képzelj el egy olyan gyógyszert, amely minden bajra ír. Azt mondod hihetetlen? Gyere, próbáld ki. Egy gyógymód, amely segít a félénknek, a ráerőltetőnek, a passzívnak és még megannyi embertípusnak. Egyfajta Moksa-elixír Dr. Marshall B. Rosenberg módra.
Azt gondolom, ha létezik szkeptikusabb ember nálam, akkor azt nagyítóval kell keresni. Nyitottan, bár vegyes érzésekkel érkeztem a kommunikációs tréningre. A korábbi önismereti nap nagyon sokat nyújtott nekem, így magas elvárások fogalmazódtak meg bennem. Mint később kiderült, épp az elvárásokat kell félre tenni, hogy a szavak falak helyett ablakokká váljanak. Hiszen a fejlődés csak és kizárólag egyszemélyes, zártkörű buli. Érdemes kapcsolatba kerülnünk a szükségleteinkkel, mert csak magunknak tudjuk őket kielégíteni. Ám tévedésbe ne essünk, az úgynevezett ’együtt’ is nagyon fontos, amiből erőt, energiát és örömöt meríthetünk. És ha félünk az együttől igenis próbáljunk meg bátran levetni teknőspáncélunkat és kiállni a gyakran csak általunk kreált csatatérre.
getting-to-know-audience
Bár nagy és okos embereket csak pontosan szokás idézni, mégis engedjétek meg, hogy ezúttal csak hozzávetőleg elevenítsem fel kedves trénerünk szavait: Senki sem szimpatikus mindenkinek, de mindenki szimpatikus valakinek.
S hogy a kevésbé szimpatikus emberekkel mi a teendő? A kulcsmondat a következő: Meghallgatlak Téged, hogy megismerjem a másságodat!
Összességében azt gondolom, hogy nem egyszerű folyamatba kezdtünk bele a tréningen elsajátítható technikával. Sokat kell még gyakorolnunk, fejlesztenünk és érlelnünk az itt megtanult tudást, ahhoz, hogy mellékíz nélküli, zamatosan telt rutinná váljon hétköznapi kis életünkben. Mégis elengedetlenül fontosnak tartom azt hangsúlyozni, hogy ez csupán egy hosszú út kezdete, amelyben- untig-unt frázisokat puffogtatva -a célhoz vezető ösvény az, ami leginkább lényeges.
Most, hogy már tudjuk, hogyan tegyük félre a büszkeséget és a balítéletet (na nem a könyvet, mert az nagyon jó ;)), következzék a pénzügy, immár elvárások helyett hótiszta lélekkel.

1 Elias Canetti
Gábor Kitti

Élet Akadémia – a harmadik nap (Pénzügyi tréning)

Mit szeretnél elérni 4 év múlva? Hát 8 év múlva? Vannak már terveid 16 évre előre? Nehéz kérdések ezek egy olyan ember számára is, aki már a karrierépítés rögös útján jár, hát még azoknak, akiknek a legaktuálisabb problémájuk, hogy hol szeretnének tovább tanulni.
Mit fogok csinálni 4 év múlva? És ehhez mire van szükségem? Mennyi pénzzel kell rendelkeznem ahhoz, hogy ezt meg tudjam valósítani? Vagy mondjuk mi lesz 40 év múlva, ha nyugdíjba vonulok? Akkor miből élek majd? És mindezt, hogy teremtem elő?

getting-to-know-audience

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgattunk Kasza Józseffel a pénzügyi tréning során. Betekintést nyertünk a pénzkezelés profitorientált módjaiba, belestünk a pénzügyek bonyolult és szövevényes világába. Számtalan lehetőség merült fel, ezeknek megbeszéltük az előnyeit és a hátrányait is. Nem utasításokat kaptunk, hogy majd ha ebben és ebben az élethelyzetben leszel, akkor ezt meg ezt kell tenned, hanem egy új szemléletmódot. Megtanultuk azt, milyen fontos is, hogy előre gondolkodjunk, és ne csak belesétáljunk a vakvilágba azzal a kijelentéssel, hogy „Valahogy biztosan lesz, olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy…”. A témákat egy közvetlen és jó humorú előadóval beszéltük át, aki megpróbálta számunkra is emészthetővé tenni ennek a világnak a működését.
Immár körvonalakat kapva, mire is számítsunk, nagy lelkesedéssel várjuk Deák Andrea tréningnapját a munka világával kapcsolatban.

Németh Nóra